Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ των υπαλλήλων του ΟΤΕ
11/1/2010 9:45:21 πμ
Άλλη μια δικαστική απόφαση έρχεται να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το πλαφόν που προέβλεπε στο εφάπαξ πολλών κατηγοριών υπαλλήλων ο νόμος 2084/1992, πιο γνωστός ως «νόμος Σιούφα» για το ασφαλιστικό.
Ύστερα από προσφυγή υπαλλήλου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και –κατ’ εφαρμογήν του παραπάνω νόμου– έλαβε μειωμένο εφάπαξ, το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η επιβολή ανωτάτου ορίου στο εφάπαξ βοήθημα η οποία προβλέπεται από τον Ν. 2084/1992 είναι αντισυνταγματική. Και αυτό διότι έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων (άρθρο 22).
Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ) –έχει πλέον μετονομαστεί σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)– έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς καταβάλλεται από κεφάλαιο που σχηματίζεται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Συνεπώς, δεν μπορεί να τεθεί περιορισμός στο χορηγούμενο ποσό, καθώς πρόκειται για χρήματα που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Με το σκεπτικό αυτό, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ ήδη από το 2007 (αποφάσεις 3-5/2007).

1 σχόλιο:

  1. Είμαι περίεργος να δω τι ακριβώς αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το εφάπαξ του Ταμείου Αρωγής δεν έχει πλαφόν. Δίδονταιχορηγίες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (δηλαδή άκρως ανταποδοτικό).
    Τα έσοδα του Ταμείου Αρωγής προέρχονται αποκλειστικά από τις δικές μας εισφορές. Κατά συνέπεια εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μέτοχοι του Ταμείου. Οποιοαδήποτε αγωγή στρέφεται εναντίον των εαυτών μας. Αν καταρεύσει το Ταμείο Αρωγής, θα χάσουμε τις επικουρικές μας συντάξεις που λαμβάνουμε από το ίδιο ταμείο, αφού δεν υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα επικουρικά ταμεία.
    Προσοχή λοιπόν.
    ΟΧΙ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΉΣ, που έτσι κι αλλιώς τα χρήματα που τυχόν θα πάρουμε θα καταλήξουν στα ταμεία της εφορίας και των δικηγόρων.
    Νίκος Γαζανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι (ανώνυμοι) συνάδελφοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Υβριστικά και εκτός θέματος μηνύματα θα διαγράφονται. Μη χρησιμοποιείτε greeklish.

Συνάδελφε συναδέλφισσα διάβασε και σχολίασε τα παρακάτω..

Αναπροσαρμογή χρηματοδότησης ΤΑΠ-ΟΤΕ (συνέχεια) _ Προτάσεις για την μορφή του αγώνα μας. (συνέχεια) _Έκτακτη συνέλευση. (συνέχεια) _Είναι καιρός? (συνέχεια) _Προσοχή στα παρακάτω Video (συνέχεια) _Βολευτές (συνέχεια) _ Να πληρώσουν οι φοροφυγάδες τα μεγάλα βάρη (συνέχεια) _ Τι συνέβη στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. (συνέχεια) / Κακώς πήρε τα μέτρα ο Γιώργος! (Να ακυρωθούν οι περικοπές) (συνέχεια) /Οι Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ (συνέχεια) /Οι Λετονοι πήγαν στα δικαστήρια, εμείς? (συνέχεια) /ΛΑΦΚΑ- Δώρα Χριστουγέννων Πάσχα. (συνέχεια) /"Άστραψε" ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας. (συνέχεια) /Λογαριασμός νεότητας??? (συνέχεια) /ΓΑΛΑΖΙΑ & ΠΡΑΣΙΝΑ σκάνδαλα (συνέχεια) /ΟΙΚΟΝ. ΜΕΤΡΑ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (συνέχεια) - Οι καραμέλες της ντροπής (συνέχεια) - Γ. Σουρής (συνέχεια) --- ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (συνέχεια)