Να πληρώσουν οι φοροφυγάδες τα μεγάλα βάρη

Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

Τελικά σε αυτή τη χώρα εκείνοι που πληρώνουν τις συνέπειες της οποιασδήποτε κρίσης είναι τα εύκολα θύματα. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πολλά ακούσαμε για κοινωνική δικαιοσύνη, πολλά περισσότερα ότι τα βάρη της κρίσης θα κατανεμηθούν δίκαια. Ομως, παρέμειναν και παραμένουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, λόγια.

Αλήθεια, τι πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, που σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ; Μήπως πλήρωσαν κάποια έκτακτη εισφορά; Μήπως θα κληθούν να πληρώσουν τώρα με το νέο πρόγραμμα λιτότητας, που βάρη θα επωμιστούν ακόμα και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ;

Οχι βεβαίως. Βλέπετε, το ελληνικό δημόσιο και όλες οι κυβερνήσεις αρκέστηκαν και αρκούνται στα εύκολα. Αφήστε που είχαν την αντίληψη ότι η παραοικονομία ήταν το μαξιλαράκι για τη συγκράτηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα στη σκάλα του κακού. Είναι εξοργιστικό, ανήθικο, αλλά και οικονομικά λανθασμένο τα βάρη της προσαρμογής να καλούνται να τα σηκώσουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να μένουν στο απυρόβλητο εκείνοι που με πράξεις και παραλείψεις είναι υπεύθυνοι σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κρίση που ξέσπασε στη χώρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει να σεβαστεί την κοινωνική δικαιοσύνη, οφείλει τώρα και όχι του χρόνου να υποχρεώσει να επωμιστούν ένα μεγάλο μέρος των βαρών της κρίσης και εκείνοι που φοροδιαφεύγουν ή φοροκλέβουν. Η κοινωνική δικαιοσύνη επιτάσσει αυτοί να πληρώσουν περισσότερα, να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη, αφού για χρόνια πολλά η συμβολή τους στις κοινές υποχρεώσεις ήταν από ανύπαρκτη ως μηδαμινή. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για μια κυβέρνηση που διαλαλεί ότι καταπιάνεται με τα δύσκολα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
lyrtso@pegasus.gr

Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι (ανώνυμοι) συνάδελφοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Υβριστικά και εκτός θέματος μηνύματα θα διαγράφονται. Μη χρησιμοποιείτε greeklish.

Συνάδελφε συναδέλφισσα διάβασε και σχολίασε τα παρακάτω..

Αναπροσαρμογή χρηματοδότησης ΤΑΠ-ΟΤΕ (συνέχεια) _ Προτάσεις για την μορφή του αγώνα μας. (συνέχεια) _Έκτακτη συνέλευση. (συνέχεια) _Είναι καιρός? (συνέχεια) _Προσοχή στα παρακάτω Video (συνέχεια) _Βολευτές (συνέχεια) _ Να πληρώσουν οι φοροφυγάδες τα μεγάλα βάρη (συνέχεια) _ Τι συνέβη στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. (συνέχεια) / Κακώς πήρε τα μέτρα ο Γιώργος! (Να ακυρωθούν οι περικοπές) (συνέχεια) /Οι Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ (συνέχεια) /Οι Λετονοι πήγαν στα δικαστήρια, εμείς? (συνέχεια) /ΛΑΦΚΑ- Δώρα Χριστουγέννων Πάσχα. (συνέχεια) /"Άστραψε" ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας. (συνέχεια) /Λογαριασμός νεότητας??? (συνέχεια) /ΓΑΛΑΖΙΑ & ΠΡΑΣΙΝΑ σκάνδαλα (συνέχεια) /ΟΙΚΟΝ. ΜΕΤΡΑ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (συνέχεια) - Οι καραμέλες της ντροπής (συνέχεια) - Γ. Σουρής (συνέχεια) --- ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (συνέχεια)